
ביוגרפיה
ילדות ונעורים
מארי קירי נולדה בפולין ב-7 בנובמבר 1867, בוורשה (שהייתה שייכת אז לאימפריה הרוסית) תחת השם מריה סקלודובסקה, ונקראה בפי בני משפחתה וחבריה מניה. לקירי היו ארבעה אחים ואחיות, ושני הוריה היו מורים. בנוסף, אביה היה פטריוט שלחם למען פולין חופשית, דבר שהקשה עליו לשמור על עבודתו. כשמארי הייתה בת 11, אחותה הגדולה מתה מטיפוס ואמה משחפת. קירי סיימה את בית הספר התיכון בגיל 15 בהצטיינות, ובשל עמדותיה הפוליטיות של משפחתה ובשל היותה אישה, לא הותר לקירי ללמוד באוניברסיטה ולכן למדה ב"אוניברסיטה הצפה", מעין אוניברסיטה שהשיעורים בה ניתנו בשעות הלילה במקומות שונים וסודיים כדי להתחמק מעיני המרגלים של האימפריה הרוסית.

קירי בהיותה בת 16
הגעתה לפריז ותחילתה של הקריירה
בשנת 1891, כשהייתה בת 24, קירי עברה בעקבות אחותה המבוגרת לפריז, ולמדה כימיה ופיזיקה בסורבון ואף הייתה האישה הראשונה שלמדה שם. בשנת 1894, מארי פגשה בסורבון מדען צרפתי בשם פייר קירי, שהיה ראש המעבדה בבית הספר לפיזיקה וכימיה בפריז. היא נישאה לו ולשניים נולדו שתי בנות, אירן שנולדה בשנת 1897, ואווה בשנת 1904. מארי ופייר עבדו ביחד במעבדה, בעבודה שבעקבותיה זכו בשנת 1903 במחציתו של פרס נובל לפיזיקה, מה שהפך את מארי לאישה הראשונה שזכתה בפרס נובל.

בני הזוג קירי במעבדה
חקירותיה
קירי חקרה את הקרינה הנובעת מרכיבים שכיום אנו מזהים כיסודות רדיואקטיביים לרבות אורניום, רדיום ותוריום, (יסוד שהיא גילתה מאוחר יותר כי גם הוא רדיואקטיבי.)
כאשר הבינה כי כמה תרכובות המכילות אורניום או תוריום הקרינו בעוצמה חזקה יותר מהאורניום, היא העלתה את ההשערה לפיה כי חייב להיות יסוד בלתי ידוע בתרכובת, שיש לו קרינה חזקה יותר מאשר אורניום ותוריום, ובסופו של דבר, היא צדקה. בנוסף, עבודתה העלתה את העניין של בעלה שעזב את המחקרים שלו על גבישים והצטרף ל"עבודת הבלשות" ביחד עם רעייתו. בנוסף, מארי זכתה ביחד עם פייר, במחציתו של פרס נובל, על גילויה שנעשו בחקירות אלה.

מותה והנצחתה
קירי נפטרה בסבוי, צרפת, ב-4 ביולי 1934, ממחלת דם הנקראת לוקמיה, שנבעה מחשיפתה לכמויות גדולות של קרינה, והערכה זו התחזקה לאחר שבבדיקות שנערכו בביתה נמצאו שרידים רדיואקטיביים ,במיוחד על ספרי הבישול שלה. בשנת 1995 הועבר ארונה של קירי ונקבר בפנתאון של פריז, וקירי הייתה האישה הראשונה שזכתה לכבוד זה. בנוסף, לכבודם של בני הזוג נקבעה יחידת המידה הקודמת לרדיואקטיביות בשם קירי.